Ministarstvo ekonomije: Objavljen poziv za povećanje konkurentnosti

Bez autora
Apr 03 2014

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se do 12. maja prijave za učešće u programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za ovu godinu. Cilj programa je finansijska podrška preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, naročito iz manje razvijenih opština i sjevernog regiona, da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Kako se navodi u pozivu, pravo učešća imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju najmanje godinu i to 100 odsto u privatnom vlasništvu, registrovana su na teritoriji Crne Gore, nijesu imali gubitke u poslovanju u posljednjoj finansijskoj godini i redovno plaćaju poreze i doprinose. Maksimalan iznos odobrene finansijske pomoći po aplikaciji za realizaciju programa iznosi do pet hiljada eura bez poreza na dodatu vrijednost po principu refundacije.

Ministarstvo ekonomije: Objavljen poziv za povećanje konkurentnostiMinistarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se do 12. maja prijave za učešće u programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za ovu godinu.

- Cilj programa je finansijska podrška preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, naročito iz manje razvijenih opština i sjevernog regiona, da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti – saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako se navodi u pozivu, pravo učešća imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju najmanje godinu i to 100 odsto u privatnom vlasništvu, registrovana su na teritoriji Crne Gore, nijesu imali gubitke u poslovanju u posljednjoj finansijskoj godini i redovno plaćaju poreze i doprinose.

- Maksimalan iznos odobrene finansijske pomoći po aplikaciji za realizaciju programa iznosi do pet hiljada eura bez poreza na dodatu vrijednost po principu refundacije. Ukupna finansijska sredstva opredijeljena za ovaj javni poziv iznose 25.000 eura. Mala preduzeća koja su se prijavila da budu korisnici finansijske pomoći mogu ostvariti pravo na refundaciju do 70 odsto opravdanih troškova, a srednja preduzeća 60 odsto opravdanih troškova. Preostali iznos sredstava preduzeća su obavezna da finansiraju iz sopstvenih sredstava – navodi se u pozivu.

Kriterijumi za odabir najboljih prijava, kako se navodi u pozivu, odnosi se na rast prihoda preduzeća u posljednjoj u odnosu na prethodnu godinu, planirani rast broja zaposlenih u preduzeću, potencijal preduzeća za prodaju, očekivani efekti realizacije aktivnosti na poslovanje i korišćenje sredstava po programu državne pomoći u prethodnoj fiskalnoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik